Ryggskott
Publicerad: november 20, 2020
Skriven av: Johan Axelsson, Leg. naprapat, BSc kognitiv neurovetenskap

Du vaknar upp på morgonen och känner att det är något som inte känns helt rätt i ryggen. Det smärtar och känns stelt. Det är svårt att bara försöka ta sig ur sängen. Det hugger till så du måste vara stilla. Är det något som gått sönder?! Du lyckas ta dig ur sängen, men minsta lilla rörelse känns och du är rädd för att det ska hugga till igen. Vad är det som har hänt egentligen?

Det här är ett vanligt sätt som ett så kallat ryggskott kan börja, som kan vara extremt smärtsamt och begränsande. 

Snabb anatomi

Ländryggen består av 5 st kotor med mellanliggande diskar. Ett par kotor tillsammans med disken bildar leder vilket möjliggör rörelse i ryggen. I nära anslutning till leden finns ett nätverk av muskler, ligament och nerver vilket fungerar tillsammans i ett fint samspel.

Vad är ryggskott?

Ryggskott definieras som akut ont i ryggen med plötslig debut. Smärtan sitter oftast i ländryggen på ena eller båda sidorna och kan variera i intensitet. 

Ryggskott i sig är inte en diagnos utan ett samlingsnamn för smärttillstånd i ryggen som kan ha olika bakomliggande orsaker. Det finns flera olika strukturer som kan ge upphov till smärtan. Det kan t.ex. vara muskler, ligament, ledkapslar eller diskar.

 

Hur lång tid tar det att bli bra?

Det är olika hur lång tid det tar innan man känner sig bättre, men de flesta är bättre efter 1-2 veckor och runt en månad har det försvunnit. Hur du tar hand om det kommer vara nyckeln.

 

Varför får man ryggskott??

Många som får en episod av akut ländryggssmärta berättar att de inte gjort något särskilt, medans andra kan beskriva hela händelseförloppet som t ex att de krattade i trädgården eller bytte däck på bilen. Oftast är det inte ett enstaka tillfälle, såsom ett tungt lyft (vilket är vanligt att tro), utan att man belastat ryggen ofördelaktigt över tid.

Uppskattningsvis kommer 80% av befolkningen någon gång under livet uppleva en episod av akut ont i ryggen.

Men vad är det då som gör ont i ryggen? Det vanligaste är att smärtan kommer från diskar eller facettleder. Men som vi redan varit inne på så kan det vara flera saker som bidrar till smärtan och det är inte säkert att det är just en struktur som ger smärtan. Oftast får man även ett kraftigt muskelpåslag runt ryggen som kan bidra till ännu mer smärta.

Vad kan jag göra själv när jag har ryggskott?

Det är väldigt viktigt att försöka röra på sig så mycket det går, då man har sett att inaktivitet och sängläge försämrar prognosen. Lite och ofta är bättre än sällan och mycket. Exakt vad du gör verkar inte spela så stor roll utan det viktigaste är som sagt att du gör något genom att röra på dig.

 

Här kan du läsa vårt inlägg om 3 bra övningar vid ont i ryggen