fbpx

Kroppex Atleter

Publicerad: december 11, 2020
Skriven av: Henri Kallastu, leg. Naprarpat - BSc Biomedicin

Frozen shoulder är smärtsamt och inte roligt att få. Inget snack. Men hur vet man om det verkligen är frozen shoulder? Det kan vara ganska vanligt att man får höra man har en frozen shoulder om man har ont och är stel i axeln, men det måste faktiskt inte vara just frozen shoulder enbart på grund av detta. Just den här problematiken med axeln har oftast ett typiskt sätt som det ter sig på, som gör att man kan luta åt att det är frozen shoulder.

Sättet som frozen shoulder börjar på är att smärtan kommer successivt över tid, det är alltså inget du en dag vaknar upp med och helt plötsligt har väldigt ont i axeln. Utan den här smärtan blir alltså värre och värre och sedan kommer rörligheten i axeln att försämras. Låter som sagt inte speciellt kul… MEN det är något som kommer att gå över, även om det kan ta tid.

Så det positiva är att frozen shoulder kommer att gå över av sig självt över tid. Även utan intervention. Prognosen är 1-3 år innan man är återställd. Inte den bästa prognosen tidsmässigt men är det en riktig frozen shoulder så kan det ta den tiden tyvärr. Det kan däremot vara bra att få hjälp med behandling och/eller träning för att minska smärtan under tiden man har frozen shoulder och för att förbättra funktionen av skuldran när det sedan har gått över. Detta då man har sett att det kan finnas problem kvar även efteråt i form av smärta och minskad rörlighet i axeln.

Vad är det som händer i axeln vid frozen shoulder då? Enkelt förklarat så är det en inflammatorisk process tillsammans med andra processer som skapar smärtan och sedan gör att själva ledkapseln börjar stelna och på sätt förlorar rörlighet.

Frozen shoulder har 3 faser

När man har fått frozen shoulder så är det 3 typiska faser som processen genomgår

Första fasen – freezing phase

Den första fasen karaktäriseras framförallt av ökande smärta runt axeln. Det kan göra ont i vila och vid vissa rörelser kan man få skarp smärta i axeln. Smärta på natten är heller inte ovanligt. 

Smärtan i första fasen beror på att det är en inflammatorisk process i själva ledkapseln i axeln, vilket även leder till att du inte vill röra på den som du brukar göra.

Denna fas kan vara från 3-9 månader med framförallt smärta i axeln i början, för att sedan övergå mer till stelhet och smärta.

Andra fasen – frozen phase

Under andra fasen kommer axeln att bli successivt stelare vilket beror på förändringar i ledkapseln som skapar en kontraktion av vävnaden, vilket försämrar rörligheten. Själv kapseln kommer även att bli tjockare i vävnaden på grund av de processer som sker. Däremot kommer smärtan att börja minska.

Detta kan pågå under 4-9 månader. 

Tredje fasen – thawing phase (läkningsfasen)

I den här fasen börjar man se ljuset i tunneln igen. Man får ökad rörlighet, minskad smärta eller ingen smärta alls. Man kan använda armen mer och mer igen mot det normala. 

Läkningsfasen kan ta 4-12 månader.

Symtom frozen shoulder

Det typiska är att man uppfyller följande:

  • ålder 40-65 år
  • Vanligare hos kvinnor, 70% av de som har frozen shoulder är kvinnor
  • Symtomen blir långsamt värre, inte plötsligt 
  • Smärta, stelhet och påverkan på din sömn
  • Svårt att röra armen ffa utåtrotation (tex kamma håret, ta på jacka, ta på bältet i bilen)
  • Du har haft det i minst 1 månad. 

Stelheten karaktäriseras av

  • Tappat minst 25% av din rörlighet i t.ex. Lyfta armen uppåt eller sidan
  • Tappat minst 50% av din rörlgihet i utåtrotation i axelleden (när armen är vid sidan av kroppen)
  • Detta i jämförelse med den andra armen

 

För att förtydliga, du har alltså antagligen inte frozen shoulder om: 

    • Smärtan har kommit plötsligt 
    • Du är utanför ålderspannet
    • Du har bättre utåtrotation i ett annat läge än vid sidan av kroppen (t.ex. om du lyfter upp armen)

Men om det inte är frozen shoulder, vad kan det vara då?

Du kanske inte tycker att din axelsmärta helt stämmer in på det som beskrivits ovan och undrar vad det skulle kunna vara istället. Det finns flera saker som kan ge liknande symtom men det kan bero på någon av dessa:

  • Akut bursit (slemsäcksinflammation)
  • Rotarcuff tendinopati
  • Artros
  • Stelhet efter operation

Varför får man frozen shoulder?

Orsaken till frozen shoulder delas upp i 2 kategorier:

1) Primär – frozen shoulder utan känd orsak

2) Sekundär – orsakad av annan sjukdom eller skada

Den primära har man helt enkelt inget svar på varför man får. Däremot vet man några tillstånd som kan leda till frozen shoulder (sekundära orsaker). Dessa är t.ex. diabetes (typ 1 och 2), hjärt-kärlsjukdomar, annan problematik med muskler och senor runt axeln.

Till den stora frågan – vad kan jag göra åt det?

Nyckeln är att hitta sätt som hjälper dig att minska smärtan (träning, behandling) och behålla och öka rörligheten i axeln så gott det går. Behandling som kan fungera under de olika faserna är bland annat akupunktur eller dry needling, elektroterapi (elakupunktur, TENS) eller ledbehandling av ryggrad. Träning ska till en början vara smärtfri och kan bestå av enklare stretch och små rörelser av axeln. I de 2 senare faserna av frozen shoulder kan man börja fokusera mer på att förbättra rörligheten och styrkan och då är det okej att få lite reaktion av sin behandling eller träning, men den ska snabbt gå över (inom ungefär 4 timmar).

Man har sett att även när man är ”frisk” från frozen shoulder så kan viss stelhet och smärta fortfarande finnas kvar hos vissa och det är därför rekommenderat att man får behandling och/eller träning för att ha så god funktion i axeln och minska eventuell smärta efter frozen shoulder. 

Det finns tyvärr inget magiskt man kan göra som garanterat kommer göra att det här försvinner snabbt, men det finns som sagt saker du kan göra för att ta dig igenom det så bra som möjligt.